top of page

האם טיפול טבעי יכול לעזור למחלת חניכיים?

  • תמונת הסופר/ת: Galit Sela
    Galit Sela
  • לפני 7 ימים
  • זמן קריאה 3 דקות

מחלת חניכיים הינה מחלה חיידקית כרונית, הנפוצה בכל רחבי העולם. המחלה פוגעת ברקמה הרכה וללא טיפול תתקדם ותפגע בעצם התומכת בשיניים. לאורך זמן, המחלה גורמת לפגיעה ביכולת הלעיסה, באסתטיקה ולירידה כללית באיכות החיים.

הגורם הראשוני למחלה הינו הרכב החיידקים בחלל הפה, אך דרגת החומרה וההתקדמות של המחלה מושפעות מהתגובה החיסונית של האדם.

נכון להיום, הטיפול המוצע הוא סילוק מכני של החיידקים על ידי הסרת אבנית והקצעת שורשים. שיטה זאת אינה מספיק יעילה במניעה של בעיית ההתיישבות מחדש של החיידקים. פרוביוטיקה הוצעה כאפשרות לשינוי פלורת החיידקים בפה וכן לאיזון התגובה החיסונית של המטופל.

 

במסגרת חיפושי המתמידים אחר מחקרים קליניים מצאתי את המחקר ההתערבותי המרתק הזה שעליו ארחיב כאן.

 

The role of probiotics and dietary interventions in the treatment of periodontitis: a pilot randomized controlled clinical trial

 

מטרת מחקר: להעריך את היכולת של פרוביוטיקה לשפר את הריפוי של החניכיים במטופלים עם מחלת חניכיים וכן להעריך את היכולת הסינרגיסטית של תזונה בשיפור נוסף.


חומרים ושיטות:

המחקר כלל 120 נשים בגילאי 20-60. לצורך המחקר נבחרו נשים בלבד על מנת להקטין את השונות מבחינת השפעות הורמונליות, השפעות מטבוליות והתגובה החיסונית. כל הנשים היו ללא מחלות רקע, לא מעשנות ולא נטלו אנטיביוטיקה או פרוביוטיקה בחצי שנה האחרונה, לא בהריון ולא מניקות. לכל הנשים נעשתה שקילה ומדידת גובה וחושב מדד BMI.

המחקר כלל 3 קבוצות:

קבוצת ביקורת (40 נשים) ללא התערבות

קבוצת ניסוי 1 (40 נשים) קיבלו כמוסה פרוביוטיקה בבליעה פעם ביום לאחר ארוחת הבוקר. הפרוביוטיקה הכילה 10 מיליארד חיידקים בעיקר זנים Lactobacillus rhamnosus וכן Bifidobacterium animalis subsp. Lactis, למשך 6 שבועות ברציפות.

קבוצת ניסוי 2 (40 נשים) קיבלו פרוטוקול פרוביוטיקה זהה לקודם ובנוסף, התאמה תזונתית אישית מבוססת על עקרונות הדיאטה הים תיכונית. התזונה כללה הרבה סיבים, מזונות פרה-ביוטיים, נוגדי חימצון ואומגה 3. התזונה כללה בעיקר שפע של ירקות בכל הצבעים, קטניות, דגנים מלאים, דגי ים ויוגורט. במקביל, הוגבלה כמות הסוכר, מזונות מעובדים, שומן טראנס ושמן מהחי.

כל הקבוצות עברו בתחילת המחקר הסרת אבנית והקצעת שורשים.

כל הנשים עברו הערכה של מצב החניכיים בתחילת המחקר ושנית 6 שבועות לאחר סיימו. ההערכה כללה מדידה של אובדן תאחיזה קליני (מדד לאובדן עצם) וכן מדידת עומק כיסים (סמן חשוב למחלת חניכיים, מעיד על דלקתיות של החניכיים ואפשרות של כניסת חיידקים למרווח בין השן לחניכיים).

כמו כן, נעשה רישום של 3 ימי תזונה והעריכו את ההשפעה שלהם על מצב החניכיים.


תוצאות

המאפיינים הסוציודמוגרפיים של הנשים מכל הקבוצות היו דומים.

המדדים של מבנה גוף, משקל וכו היו ללא הבדל סטטיסטי בין 2 הקבוצות.

עומק כיסים (periodontal depth PD) בתחילת הניסוי היה 5.3. לאחר 6 שבועות בבדיקה החוזרת בקבוצת הניסוי ירד ל-4.4, קבוצת פרוביוטיקה בלבד 3.6 ופרוביוטיקה עם תזונה ים תיכונית 3.1. ההבדלים בין קבוצת הביקורת לבין קבוצות הניסוי היו מובהקים סטטיסטית (P<0.001).

אובדן תאחיזה  (clinical attachment level CAL) בתחילת הניסוי היה 5.5 בכל הקבוצות. לאחר 6 שבועות ירד בקבוצת הביקורת ל-4.8, קבוצת הפרוביוטיקה ירד ל- 3.9 ובקבוצה המשולבת ל-3.2 גם כאן, עם הבדל סטטיסטי מובהק בין הביקורת לבין קבוצות הניסוי (P<0.001).

בהערכה של 3 ימי תזונה נמצא קשר הפוך בין צריכת חלבון וסיבים לבין מצב החניכיים. כלומר, צריכה גבוהה יותר של חלבון וסיבים שיפרה את מצב החניכיים.

מבחינת צריכה של פחמימות וסוכר נמצא קשר ישיר. כלומר, צריכה מוגברת שלהם החמירה את מצב החניכיים.


מסקנה

מחקר פיילוט זה הראה כי תוספי פרוביוטיקה תומכים בריפוי חניכיים בחולים עם מחלת חניכיים, והשפעה זו משתפרת באופן משמעותי בשילוב עם תזונה אנטי דלקתית מותאמת אישית. שיעורי השיפור שנצפו בקבוצת הדיאטה + פרוביוטיקה היו גבוהים משמעותית בהשוואה לאלו בקבוצות שקיבלו טיפול קונבנציונלי בלבד. יתר על כן, דיאטות עשירות בחלבון ובסיבים תזונתיים, ודלות בסוכר ופחמימות מזוקקות, נמצאו כתורמות באופן חיובי לתוצאות הטיפול בחניכיים.

כניסוי פיילוט, הממצאים מצביעים על כך שטיפול חניכיים לא צריך להיות מוגבל להתערבויות מכניות בלבד, אלא צריך לשלב גם גישות מערכתיות. מחקרים עתידיים המשלבים משכי מעקב ארוכים יותר, הכללת משתתפים נשים וגברים כאחד, והערכה של מגוון רחב יותר של סמנים ביולוגיים - כגון פרופילי מיקרוביוטה, יכולת נוגדת חמצון וציטוקינים דלקתיים - יעזרו להבהיר עוד יותר את היסודות הביולוגיים של תוצאות אלו ויספקו ראיות חזקות יותר לגבי הקשר בין שימוש בפרוביוטיקה לדלקת חניכיים. מחקר זה מציע ממצאים ראשוניים מבטיחים ועשוי לתרום לפיתוח אסטרטגיות מבוססות תזונה לטיפול במחלות חניכיים במחקר עתידי.


אוסיף ואומר, כי זהו חלק מהאסטרטגיה בה אני נוקטת בטיפול הנטורופתי בו אני מלווה את המטופלים, במקביל לטיפול הקונבנציונלי אצל מומחה לחניכיים. הניסיון הקליני שלי מאשש את תוצאות המחקר ומשמח לראות כי נעשה מחקר קליני מבוקר בתחום.

 

קישור למאמר:

 

 

 

 

 

ree

 
 
 

תגובות


Post: Blog2 Post
bottom of page