טיפול בעודף שומנים בדם
מהם שומנים גבוהים בדם?
הכולסטרול הוא סוג של שומן הנחוץ לגופינו לצרכים שונים. כ- 2/3 מהכמות מיוצרת ברקמות בגופינו וכ- 1/3 מקורו במזון. מאחר והכולסטרול הוא חומר שומני, הוא אינו יכול לעבור בזרם הדם באופן עצמאי, ולכן הוא נישא על גבי חלקיקים מיוחדים שמסיעים אותו בדם.
ברפואה הקונבנציונלית דורשים שרמת הכולסטרול הכללי תהיה 200.
האם הנתון הזה חד משמעי עבור כולם?
בבדיקות הדם שלנו צריך להסתכל על שני מדדים חשובים:ה-LDL הוא החלקיק ה"רע", הוא משחרר את הכולסטרול לתוך הרקמות כולל לדפנות עורקי הדם, ושם הוא עלול לשקוע ולהצטבר.ה-HDL הוא החלקיק ה"טוב", הוא מוציא את עודפי הכולסטרול מהרקמות בדפנות עורקי הדם ומסיע אותם בחזרה לכבד. הכבד הוא המקום היחידי שמסוגל להיפטר מעודפים.
המדד האמיתי שאנחנו צריכים לבדוק הוא היחס בין ה HDL ל – LDL. האידיאל הוא שה LDL יהיה עד פי שניים מה HDL. אם הוא יותר, יש מקום לשיפור.בגופנו קיימת מערכת ויסות בין צריכת כולסטרול מהמזון לבין ייצור כולסטרול עצמוני. כאשר צורכים יותר כולסטרול - הגוף מייצר פחות. מערכת הוויסות יכולה "להתעייף" עם השנים, וקיימת השערה שצריכה מרובה של כולסטרול מהמזון יכולה לזרז את התהליך. מזונות מהחי מכילים יותר שומן רווי מהמזונות שמקורם מהצומח והם תמיד יתלוו לכמות מסויימת של כולסטרול.מזונות מהצומח מכילים יותר שומנים רב בלתי רווים ואין בהם כולסטרול.שומנים רווים מעלים בדר"כ את רמות הכולסטרול בדם. והשומנים הרב בלתי רוויים והחד בלתי רוויים מורידים את רמות הכולסטרול בדם.
טריגליצרידים הם תרכובות של חומצות שומן שמהוות את רוב השומנים בגוף, ומשמשות מקור אנרגיה חיונית לפעילות רקמות הגוף. מקורם במזון ובעיקר במזון רווי פחמימות: אכילה מרובה של סוכר ושומן מעוררת את הכבד לייצר מהעודפים טריגליצרידים, שהם צורה של צורה של אחסון רזרבות לעתות רעב. בעידן שלנו, שבו לא רק שאיננו רעבים, אלא אוכלים הרבה מכפי שאנחנו צריכים לשם תפקוד תקין של הגוף, טריגליצרידים גבוהים בדם עלולים לגרום לנזקים ולמחלות. רמות גבוהות של טריגליצרידים גורמות למשקעים בכלי הדם, ולכן מהוות סיכון למחלות לב וכלי דם, אך לא רק: טריגליצרידים גבוהים יכולים לגרום לדלקת בלבלב, לסרטן הלבלב, לכבד שומני ולתסמונת המטבולית ומחלות שקשורות בה: לחץ דם גבוה, סוכרת, השמנה ועוד.
מהם תפקידי הכולסטרול?
מרכיב ממברנות תאים.
משתתף בייצור מלחי מרה.
מרכיב ויטמין D.
חומר מוצא להורמונים ובעיקר הורמוני המין.
אחראי למעטפת עצבים (מיאלין).
מהם הגורמים לעודף שומנים בדם?
תזונה לקויה המכילה מזונות מן החי אשר עתירים בכולסטרול, שומנים רווים, פחמימות מעובדות וצריכה מוגברת של אלכוהול.
אורח חיים - חוסר פעילות גופנית, מתח מוגבר.
עישון.
עודף משקל.
מחלות שונות כגון סוכרת, אי ספיקת כליות, תת פעילות של בלוטת התריס, חסימות בדרכי מרה ועוד.
מתח מתמשך.
נטייה תורשתית.
מה הטיפול ברפואה הקונבנציונלית?
הטיפול הראשוני להורדת רמת הכולסטרול בדם הוא הדיאטה. קיימים מצבים בהם בנוסף לדיאטה יש צורך במתן תרופות. בפועל, במקרים רבים יינתנו מייד תרופות, ובעיקר ממשפחת הסטטינים.
סטטינים - תרופות הגורמות לעיכוב ייצור הכולסטרול בכבד. משפחת התרופות גורמת לעיכוב האנזים HMG-CoA reductase אשר מצוי בכבד ואחראי על ייצור הכולסטרול בגוף. סטטינים גורמים לירידה משמעותית ברמות ה- LDL ולחלקם קיימת גם השפעה חיובית על רמת ה-HDL והטריגליצרידים.
חשוב לציין כי מתן של סטטינים במינונים גבוהים יכול להיות קשור בתופעות לוואי כגון כאבי שרירים (התופעה השכיחה ביותר), עלייה באנזימי כבד, הפרעות בריכוז ובזיכרון ואפילו כשל לבבי. תופעת הלוואי הנפוצה ביותר נגרמת ככל הנראה עקב הפרעה בייצור של קו אנזים Q10, במרבית המקרים נטילה של ויטמין קו אנזים Q10 במינון של 100-200 מ"ג ביום תעלים את תופעות הלוואי.
מה כולל טיפול נטורופתי בעודף שומנים?
איזון תזונתי:
הדגשים העיקריים בתזונה כוללים הגברת צריכת סיבים תזונתיים, חומצות שומן חיוניות ומזונות נוגדי חמצון במקביל לצמצום ואף הימנעות מצריכת שומנים רווים, מזונות מן החי, פחמימות פשוטות ומזון מתועש ומעובד.
הגברה של המזונות הבאים:
מזונות מן הצומח המכילים פיטוסטרוֹלים כגון דגנים מלאים (חיטה מלאה, שיפון וכד'), קטניות (פולי סויה, עדשים), אגוזים, שקדים, זרעי פשתן, שמנים צמחיים (תירס, פשתן, נבט חיטה, שומשום), ירקות ופירות (ברוקולי, כרוב ניצנים, תאנים) ועוד. פיטוסטרוֹלים הינם תרכובות הדומות במבנם למבנה הכולסטרול אשר מונעות את ספיגתו של הכולסטרול ובכך מורידות את רמתו בדם.
מזונות עשירים בסיבים - דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, שיבולת שועל, סובין, זרעי פשתן ועוד. סיבים תזונתיים (בעיקר הסיבים המסיסים) קושרים את הכולסטרול וגורמים להפרשתו בצואה. בנוסף, סיבים תזונתיים מסייעים בהפחתת משקל (מספקים תחושת שובע) ובפינוי פסולת מן הגוף. כמות הסיבים המומלצת ליום - 35 גר'.
שום ובצל- מסייעים בהורדת LDL והגברת HDL.
מזונות המסייעים להורדת כולסטרול- נבטי אלפלפה, פטריית שיטאקי, פירות יער ותה ירוק.
פירות וירקות ובעיקר פירות יער, אוכמניות, דובדבנים, רימונים,בצל, שום, פירות הדר ועוד המכילים ביופלבונואידים המשמשים כנוגדי חמצון המסייעים לשמירה על תקינות כלי הדם.
פוליפנוֹלים (ענבים, מיץ רימונים, יין אדום, תה ירוק, קקאו, ופירות הדר) – מסייעים לעלייה ברמות כולסטרול מסוג HDL, ולהפחתת טריגליצרידים, עקה חמצונית וסמני דלקת בדם.
חומצות שומן חיוניות - דגי ים צפוני (סלמון, מקרל, הליבוט), זרעי פשתן, שמן זית, אבוקדו, אגוזים, זרעים, שומשום וכד'. חומצות שומן חיוניות, בפרט מסוג אומגה 3, תורמות לשמירה על בריאות ותקינות התאים, מסייעות בהפחתת רמות שומנים בדם, שומְרוֹת על תקינות וגמישות כלי הדם, עוזרות בהפחתת לחץ הדם וחשובות לתפקוד תקין של מערכת העצבים.
מזונות המכילים ויטמין C (כגון פירות הדר, פלפלים, כרוב, כרובית, ברוקולי, תרד ועגבניות) אשר משמש כנוֹגד חִמצון ושומר על תקינות ושלמות דופנות כלי הדם.
הפחתה של המזונות הבאים:
מזונות המכילים שומן רווי ובעיקר מזונות מהחי כגון: בשר בקר, גבינות שמנות, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה ושמנים מזוקקים אשר פוגעים בפעילות של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 ומגבירים את הסיכון להיווצרות רבדים טרשתיים.
פחמימות פשוטות כגון סוכר, קמח לבן, וממתקים הגורמות להעלאת רמות השומנים והכולסטרול בדם. בנוסף, צריכת פחמימות פשוטות גורמת לעלייה וירידה מהירה ברמת הסוכר בדם המביאה לתחושת רעב ולשחרור של הורמוני סטרס.
מזונות מטוגנים – מומלץ להימנע מטיגון ולהשתמש במקום זאת באידוי, בישול, צלייה ואפייה.
אלכוהול, משקאות קלים ומוגזים אשר מעלים את רמת הסוכר בדם.
מזונות תעשייתיים, מעובדים, מלאכותיים ומשוּמרים המכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח אשר מכילים כמויות גדולות של נתרן, סוכרים, שומנים רווים ושומני טראנס.
הורדה של רמות טריגליצרידים לרוב פשוטה יחסית בעזרת הפחתה של מזונות המכילים פחמימות פשוטות ואף פירות.
טיפול משלים בצמחי מרפא:
בחלק מהמקרים, תזונה ואורח חיים מתאימים אינם מספיקים ויש לשלב גם צמחי מרפא אשר נחקרו מדעית. העיקריים בהם:
עלי ארטישוק
גדילן מצוי
שרף גוגול
עלי זית
כורכום
פטריית ריישי
בניית הפורמולה של צמחי המרפא חייבת להתבצע על ידי נטורופת או הרבליסט קליני.
פעילות גופנית.
הפסקת עישון.
הפחתת מתח בעזרת טכניקות הרפייה ודמיון מודרך בשילוב צמחי מרפא.
להתאמת התזונה באופן אישי ועזרה בניית אורח חיים בריא ומותאם מומלץ לפנות לטיפול נטורופתי.
נטורופתיה מהי?
הנטורופתיה הינה שיטת ריפוי טבעית רב תחומית ורבת עוצמה, המתבססת על העקרון כי לגוף כוחות ריפוי אשר יבואו לידי ביטוי אם ניתן להם את התנאים המתאימים לכך. עקרונות יסוד נוספים הינם: הטיפול באדם כמכלול ללא טיפול באיבר או מערכת מסויימת אלא טיפול באדם השלם, טיפול בשורש הבעיה במקום בסימפטום אשר בא לידי ביטוי, טיפול ללא נזק על ידי שימוש בטכניקות טיפול בעלות מינימום סיכון או נזק, המטפל כמורה ומחנך - המטופל הינו שותף פעיל בתהליך הטיפולי לאורך כל הדרך. המטפל מכוון, מורה ומחנך ובמקביל המטופל לוקח אחריות מלאה על הטיפול.