תזונה מערבית רגילה מעובדת ברובה ומכילה מעט סיבים תזונתיים.
אחת ההשלכות החשובות של מעט סיבים בתזונה היא חוסר גיוון בפלורת החיידקים.
איך זה קשור לחלל הפה?
עששת נגרמת בעיקר על ידי חיידק בשם סטרפ מוטנס,
מחלות חניכיים נגרמות על ידי חיידקים עיקריים כגון Treponema denticola, Porphyromonas gingivalis, and Bacteroides forsythus ועוד
ריח לא נעים מהפה נגרם על ידי חיידקים יוצרי גופרית.
מה משותף לכל המחלות האלו?
חוסר איזון בחיידקים מה שקרוי גם דיסביוזיס.
אנחנו יודעים שבערך שליש מהרכב המיקרוביום הוא תורשתי. אך יש גם גורמים נוספים מאוד מוקדמים, כמו אופן הלידה, למשל: לידה נרתיקית מול ניתוח קיסרי. אם התינוק נולד בלידה וגינלית, הוא עובר דרך תעלת הלידה ושם הוא נחשף להמון חיידקים ששומרים עליו. זה גם בא לידי ביטוי באופנים אחרים - האם האם מניקה או שהיא נותנת תמ"ל זו דוגמה נוספת.
באופן נורמלי, בגוף קיימים מאות ובחלל הפה קיימים מאות זני חיידקים. תזונה מערבית, שימוש תכוף באנטיביוטיקה, הקפדה מרובה מאוד על היגיינה ועוד מפחיתים את כמות הזנים.
מחקרים רבים מראים כי החיידקים במעי גדלים על גבי סיבים. בתזונה תקינה המכילה מספיק סיבים ישנו גיוון רב גדול יותר בזני החיידקים, וזהו המצב הרצוי. אחת הבעיות בתזונה המערבית היא מיעוט סיבים וכתוצאה מכך חוסר גיוון מספק בסוגי החיידקים. מצב זה גורם לפגיעה במערכת החיסון, מערכת העיכול, שינויי מצב רוח, מחלות בחלל הפה ובאופן כללי כמעט לכל מחלה נפוצה.
מה ניתן לעשות?
התשובה כנראה לא תפיל אתכם מהרגליים: באמצעות שינוי תזונתי, כמובן. מחקרים ממש מראים כיצד התזונה שלנו יכולה להפוך את תמונת המיקרוביום. היא זו שתקבע אם החיידקים שלנו יאכלו, יתרבו וישגשגו. אנחנו תמיד יכולים לנטול פרוביוטיקה, אבל אם לא נזין אותם הם פשוט לא ישרדו. באופן כללי זה כמו גידול ילדים – החלק הקל הוא להביא אותם לעולם, החלק הקשה הוא לגדל אותם.
מספר המלצות חשובות:
לאכול ירקות טריים מדי יום.
לגוון בסוגי הירקות. רוב המטופלים שלי אוכלים סלט ישראלי קלאסי של עגבניה, מלפפון, פלפל ובצל. מתי לאחרונה אכלתם שומר, כרובית, ברוקולי אספרגוס, נבטי חמניה ונבטים מסוגים שונים, עשבי תיבול כמו כוסברה, קייל, כרוב ועוד רבים.
לאכול גם ירקות טריים וגם ירקות המצריכים אידוי/ אפייה, בכל מגוון הצבעים.
להתסיס בבית ירקות כמו כרוב, גזר, אבטיח ועגבניות (לאוהבי הז'אנר) ולצרוך על בסיס יומיומי.
שלבו בתזונה קטניות כמו עדשים בכל הצבעים, חומוס, שעועית, מש על בסיס יומיומי.
תפסיקו לפחד מקצת ליכלוך. חשיפה לחיידקים משפרת את תיפקוד מערכת החיסון.
בעזרת דרכים פשוטות אלו תוכלו להעשיר את מגוון החיידקים בגופכם.
חיידקים מגוונים יסייעו להפחית את כמות החיידקים המזיקים הנמצאים לכם בחלל הפה.
מבולבלים? תמיד אני כאן על מנת לעזור לכם להטמיע הרגלים אלו בחיי היומיום.
Comments