עששת היא המחלה הנפוצה ביותר בקרב ילדים.
אמנם לעיתים לא נותנים לה מספיק חשיבות,
אולי אפילו תגידו זאת מחלה בכלל?
אבל כן, בהחלט
עששת היא מחלה אשר עלולה לגרום לסבל, כאב, פגיעה ביכולת האכילה, צורך באנטיביוטיקה ואם לא מטופלת בזמן אפילו מהווה סכנת חיים.
כולנו יודעים שצחצוח שיניים חשוב
אבל מי עם הילדים שמקפידים על צחצוח שיניים,
אוכלים תזונה בריאה
ובכל זאת בכל בדיקה אצל הרופא מגלים עוד "חורים" בשיניים?
אולי אחד הפתרונות למניעת עששת הוא מתן פרוביוטיקה?
כהרגלי פניתי למאגר המידע פאבמד לבדוק מה הספרות אומרת על הנושא.
הפעם אני רוצה לספר על סקירת ספרות ומטא-אנליזה של 43! מחקרים.
נבחרו מחקרים שעומדים בקריטריונים מחמירים:
ניסויים בבני אדם בלבד,
מחקרים כפולי סמיות (נתנו פרוביוטיקה או פלסבו) למשך 3 חודשים לפחות,
כל המחקרים כמובן קיבלו אישור.
במחקרים נבדקו מדדים כמו:
עששת לפני ואחרי,
קצב התקדמות העששת,
כמות הרובד בפה,
כמות החיידקים גורמי העששת,
כמות החיידקים בכללית בפה.
מהממצאים עולה מספר ממצאים חשובים ומעניינים מאוד:
ילדים שקיבלו פרוביוטיקה פיתחו פחות עששת חדשה,
חלק מהנגעים נעצרו,
נמצא פחות רובד למרות שהרגלי הצחצוח נותרו ללא שינוי,
נמצאו פחות חיידקים יוצרי עששת,
כמות החיידקים הכללית לא השתנתה.
בסקירת הספרות נמצא כי פרוביוטיקה יכולה להפחית עששת!
לא היה שינוי בכמות החיידקים הכללית ובכל זאת בגלל שינוי ההרכב יש פחות עששת.
כמובן, שהדרך הנכונה ביותר היא שינוי תזונתי במקביל להרגלי צחצוח נכונים ופרוביוטיקה לחיזוק ההשפעה.
Comments