top of page

האם הפחתה של צריכת סוכר משפיעה על דלקת חניכיים?

  • תמונת הסופר/ת: Galit Sela
    Galit Sela
  • 5 בנוב׳
  • זמן קריאה 3 דקות

שינויים באורח החיים המודרני הביאו לשינוי בהרגלי התזונה כולל עלייה בצריכת הסוכר וירידה בצריכה של סיבים ומיקרו נוטריאנטים. שינויים אלו מובילים לדילול המיגוון של החיידקים בחלל הפה. אירגון הבריאות העולמי, כמו איגוד הלב תומכים בהפחתה של אכילת סוכר לשם שיפור הבריאות הכללית בכלל ובריאות הפה בפרט.

סוכרים חופשיים, הזמינים במהירות בתזונה, מובילים לרמות תנודות משמעותיות של גלוקוז ואינסולין בדם, מה שמקדם תהליכים תת-קליניים מעודדי דלקת. הדלקת לאורך זמן ממושך, עלולה לגרום לפגיעה בסבילות לגלוקוז, עלייה במשקל, לתרום להתפתחות השמנת יתר, סוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם. אורח חיים לא בריא, הכולל צריכת סוכרים חופשיים, נחשב לגורם סיכון הן לסוכרת מסוג 2 והן לדלקת חניכיים.  חשוב להבחין בין סוכר חופשי המוסף למזונות מעובדים או כזה אשר נמצא במזון טבעי כמו מיץ. סוכר פנימי, לעומת זאת, נמצא בפירות וירקות הנאכלים בצורתם הטבעית.

מספר מחקרים הראו קשר בין סוכר חופשי לבין דלקת חניכיים.

בטיפול הנטורופתי שאני מציעה אני משלבת שינוי תזונתי במקביל לביצוע טיפולי החניכיים השגרתיים אצל מומחה למחלות חניכיים. מצאתי מחקר מעניין ועדכני בנושא הימנעות מסוכר חופשי שאותו אציג הפעם. המחקר פורסם מאחד מהעיתונים המובילים למחלות חניכיים Journal of Periodontology השנה.

מטרת המחקר:

מחקר זה נועד לחקור את ההשפעה הנוספת של הימנעות מסוכר חופשי במשך 4 שבועות על פרמטרים פריודונטליים במהלך טיפול פריודונטלי לא ניתוחי. השערה הייתה שהתערבות זו מובילה להפחתת דימום בבדיקת חניכיים בהשוואה לקבוצת הביקורת.

חומרים ושיטות:

הניסוי הינו קליני, מבוקר, אקראי, חד סמיות (הנבדק ידע מה הוא אוכל, הבודק לא ידע איזו תזונה צורך המטופל).

המטופלים היו בגילאי 18-75, עם מחלת חניכיים, שלא טופלה בשנתיים האחרונות, עם דימום מהחניכיים, צורכים סוכרים חופשיים בצורת שתייה או מזון מוצק, לא מעשנים (או עד 5 סיגריות ביום), מסת גוף BMI של 18-40.

נפסלו למחקר אנשים עם מחלת חניכיים חמורה מאוד, מעשנים, מחלות כלליות כמו סוכרת, נוטלי תרופות או מי שקיבל אנטיביוטיקה בשלושת החודשים האחרונים.

כל הנבדקים עברו הדרכה להגיינה אורלית, הסרת אבנית והקצעת שורשים על ידי מומחה למחלות חניכיים.

קבוצת המחקר קיבלה הסבר על נזקי הסוכר החופשי ויתרונות הסיבים התזונתיים. החל מיום ההקצעות הם התבקשו להפסיק לאכול סוכר חופשי למשך 4 שבועות.

כל הנבדקים עברו הערכת מצב החניכיים ב-3 זמנים: בתחילת המחקר, לאחר 6 שבועות ולאחר 10 שבועות. נבדק דימום מהחניכיים, דימום בזמן בדיקת חניכיים (BOP), וכמות רובד המעידה על יכולת הבקרה של הגיינה אורלית.

בתחילת המחקר ובסיומו לאחר 10 שבועות נעשתה הערכה מטבולית: מדידת היקפים, משקל, חישוב BMI, הערכה של אחוזי שומן כללי וויסרלי ומדידה של HbA1c.

תוצאות:

לאחר סינון הנבדקים קבוצת המחקר כללה 10 נבדקים וקבוצת הביקורת כללה 11 נבדקים, חלוקה שווה בין נשים לגברים.

הגיל הממוצע היה 51.7.

מניתוח התוצאות עולה כי ב-2 הקבוצות היה שיפור משמעותי בדימום בעת בדיקת כיסים (BOP), עם שיפור משמעותית גדול יותר בקבוצת הניסוי.

בקבוצת הניסוי נצפה שיפור משמעותי במשקל, BMI, וכמות השומן הכללי והויסרלי.

בקבוצת הניסוי הייתה הפחתה בצריכת הסוכר החופשי ובמקביל עלייה בצריכה של פירות וירקות וכן סיבים תזונתיים.

מגמת השיפור במצב החניכיים שנצפתה לאחר 6 שבועות מתחילת המחקר נשמרה גם בבדיקה החוזרת בתום 10 שבועות. בתקופה זאת הנבדקים הורשו לאכול בצורה רגילה אך מרביתם התמידו עם חלק מהשינויים.

תופעות לוואי מהפסקת הסוכר: 3 נבדקים דיווחו על כאבי ראש או רגזנות שחלפו תוך ימים מתחילת השינוי התזונתי.

דיון:

נראה על סמך מחקר זה ומחקרים נוספים כי סוכר חופשי גורם לעליה בעקה חימצונית ובעקבות כך עלייה במדדי הדלקת. מחקרים קודמים דיברו על החשיבות של צריכת פירות המכילים ויטמין C כגון קיווי, אשכולית ואוכמניות להפחתה במדדים של דלקת חניכיים, ובעיקר דימום. צריכה מרובה יותר של סיבים עוזרת לאיזון המצב המטבולי ולהפחתת דלקתיות.

חסרונות המחקר כוללים מדגם קטן ומשך זמן קצר. יתרון המחקר שהנבדקים קיבלו הדרכה ממוקדת לשיפור הרגלי התזונה שלהם בבית.

מסקנה:

החוקרים מציינים כי הימנעות מסוכר יכולה לסייע בשיפור במצב החניכיים ובמצב המטבולי של המטופלים. כמובן שמחקר נוסף בכיוון זה נדרש.

 

מבחינתי, תוצאות המחקר מעודדות מאוד. מעבר לשיפור, שאני רואה באופן יומיומי בקליניקה תמיד שמחה למצוא ביסוס קליני לדרך שלי לעזור למטופלים. כמובן, שחשוב לבצע מחקרים נוספים על אוכלוסיות גדולות יותר וגם על מטופלים עם מחלות נלוות המשפיעות על החניכיים כמו סוכרת, אלצהיימר ועוד.

מרגש אותי לראות שנושא התזונה נחקר במסגרת רפואת השיניים הכללית ומאיר את הנושא החשוב של הטיפול המשלים לכלל המומחים למחלות חניכיים. מרבית המומחים קוראים את העיתון המדעי הזה ונחשפים למחקרים הללו.

 

אני מצרפת, כהרגלי, את הפרטים על המחקר למי שמעוניין להעמיק ולקרוא את המחקר השלם. הוא פתוח לקריאה חופשית לקהל הרחב.

Effects of a 4‐week free‐sugar avoidance during periodontal therapy: An explorative randomized controlled clinical trial

 

 

 

ree

 

 


 
 
 

תגובות


Post: Blog2 Post
bottom of page